
Świeżo wyciskane soki coraz bardziej nabierają na popularności, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również przepyszne. Jednak po każdym zrobieniu soku, pozostaje pulpa z wyciskarki. W związku z tym miłośnicy soków często zastanawiają się, co z nią zrobić? W tym artykule dzielimy się sprawdzonymi pomysłami!
Pulpa z wyciskarki — dlaczego nie warto wyrzucać?
Soki warzywne i owocowe to prawdziwa bomba witaminowa, która dodatkowo dostarcza organizmowi wielu minerałów i innych wartościowych składników odżywczych. Z kolei pulpa z wyciskarki, chociaż nie jest już tak wartościowym produktem, stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Jak wiadomo, błonnik pokarmowy wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości. Dlatego wcale nie opłaca się wyrzucać resztek po wyciśniętych na sok warzywach i owocach! Można podejść do sprawy w stylu zero waste i wykorzystać pulpę.
Co zrobić z pulpą z wyciskarki?
- Jeśli masz domowe zwierzątko (chomika, świnkę morską, królika), na pewno ucieszy się pulpie po wyciśnięciu soku.
- Wytłoki z ogórka i marchewki są bardzo dobrą bazą do DIY maseczki na twarz.
- Ponadto pulpa z wyciskarki stanowi zdrowszą alternatywę do zagęszczenia zupy kremu. Może być wykorzystana również do przygotowania sosów albo jako dodatek do rozmaitych past kanapkowych, bezmięsnych kotlecików, a nawet słodkości (przykładem są marchewkowe muffinki).
Podsumowując, pulpa może i nie wygląda najlepiej, ale jak najbardziej nadaje się do konsumpcji — i to nie tylko przez gryzonie. Warto podejść do sprawy w stylu zero waste i wykorzystać wytłoki z warzyw i owoców w kuchni.