
Niebieski jest najrzadszym kolorem spotykanym w naturze. Niegdyś bardzo ceniono farby z pigmentem niebieskim, ale w epokę Instagrama i innych social mediów fascynujemy się jedzeniem o tym niezwykłym kolorze. Co ciekawe, niebieskie jedzenie nie musi być sztucznie kolorowane!
Niebieskie jedzenie — przykłady
Niebieskie jedzenie występuje w naturze bardzo rzadko, ale można znaleźć pewne przykłady. Niektóre z nich na pewno są Ci znane!
- Jagody kamczackie, obok jagód, borówek i jeżyn, są jednym z nielicznych owoców o niebieskim kolorze. Jagoda kamczacka dopiero zyskuje swoją popularność w Polsce, ale w czerwcu można ją znaleźć na targowiskach. Jagody są źródłem witamin i minerałów, dzięki czemu nazywane są owocem wiecznej młodości. Wykorzystywane są do naparów, konfitur, nalewek oraz wina.
- Klitoria ternateńska to kwiat, z którego otrzymuje się napar o mocnym, niebieskim kolorze. Właściwości barwiące tej rośliny tradycyjnie wykorzystywane są w regionie Azji Południowo-Wschodniej.
- Spirulina niebieska wytwarzana jest z niebiesko-zielonych alg i ostatnimi czasy jest bardzo popularnym superfoods. Wyróżnia się bowiem nie tylko swoim niezwykłym kolorem, ale też właściwościami prozdrowotnymi.
Zastosowanie niebieskiego jedzenia
Niebieskie jedzenie jest wykorzystywane najczęściej w napojach. Na przykład, z kwiatów klitorii ternateńskiej otrzymuje się nie tylko napar, ale również dodatek do japońskiej herbaty matcha. Dzięki temu przybiera bardzo ciekawy kolor i jeszcze więcej wartości odżywczych.
Z kolei niebieska spirulina jest popularnym dodatkiem do niebieskiej kawy latte.