
Miłośnicy smażonych potraw wiedzą, że ważne jest dbanie o patelnię, zarówno o jej wierzch, jak i spód. W tym celu ważne jest wiedzieć, jak wyczyścić przypalony tłuszcz i inne zanieczyszczenia bez uszkodzenia patelni.
Dlaczego jest to aż tak ważne?
Systematyczne czyszczenie patelni jest ważne, ponieważ może to przedłużyć jej żywotność i zapobiec powstawaniu plam i przebarwień, które trudno usunąć. Czyszczenie patelni po każdym użyciu także zapewnia higieniczne i bezpieczne warunki gotowania. Wyczyszczenie dna może być trudne, jeśli jest ono silnie zabrudzone. Na szczęście, istnieją sposoby, które pozwolą ci wyczyścić patelnię bez uszkadzania jej powierzchni.
Kilka dobrych sposobów na to, jak wyczyścić patelnię od spodu.
Najlepszymi ze wszystkich są te z naturalnych składników lub produktów, które możemy znaleźć w kuchni. Po pierwsze, usuń jak najwięcej brudu i tłuszczu z patelni, używając papierowego ręcznika lub gąbki. Następnie dodaj do patelni gorącą wodę, łyżkę soli i kilka kropel mydła do naczyń. Podgrzej mieszankę na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie pozostaw na chwilę, aby działała. Do czyszczenia dołu patelni można użyć pasty z sody oczyszczonej i wody utlenionej, używając octu lub mieszanki soli i octu oraz używając proszku do pieczenia i octu. Wszystkie te metody na to, jak wyczyścić patelnię od spodu polegają na namoczeniu patelni w danym produkcie przez około godzinę, a następnie użyciu skrobaczki lub szczoteczki do zębów, aby usunąć zanieczyszczenia.