
Pojawiające się początkiem lata truskawki wywołują istną truskawkową gorączkę. Ten przepyszny owoc ma przepyszny smak, szczególnie w sezonie, kiedy możemy się zajadać truskawkami z rodzimych polskich upraw. Warto w tym czasie skorzystać z pełni sezonu i stworzyć zapasy na inne miesiące. Poznaj niejeden pomysł na truskawki i co można zrobić z truskawek w sezonie, by starczyły na długie miesiące.
Truskawka – bomba witaminowa
Truskawki to owoc, którym powinniśmy się zajadać jak najczęściej, szczególnie w sezonie na te owoce -są bogate w witaminę C (posiada jej większą ilość niż cytryna, kto by pomyślał!), witaminy z grupy B, witaminę A i E, które wpływają na naszą skórę. To także bogate źródło Magnezu, Fosforu i Wapnia. To także owoc, który dba o nasze jelita, dzięki dużej ilości błonnika. Szybko się nimi najemy, zachowując smukłą sylwetkę – to niskokaloryczne owoce, które mają tylko 30 kalorii na 100 gram. Nie ma więc co zwlekać – zajadajmy się tymi letnimi owocami i róbmy zapasy na zimniejsze miesiące!
Czy można mrozić truskawki?
Mrożone truskawki widzimy w sklepach, ale możemy też zamrozić te owoce na własną rękę. Truskawki świetnie nadają się do mrożenia! Wystarczy je umyć, osuszyć i zapakować w woreczek do mrożenia. Takie truskawki możemy użyć na różne sposoby – najłatwiejszy oczywiście to je rozmrozić i na przykład zblendować na sos do polania naleśników. Mrożone truskawki sprawdzą się także we wszelakich ciastach i masach. Niektórzy mrożone truskawki zalewają gorącą galaretką, co tworzy pyszny truskawkowy deser, lub wykorzystują je razem z innymi owocami do zrobienia smoothie. Oczywiście pomysłów na wykorzystanie mrożonych truskawek jest znacznie więcej, ogranicza Cię tylko i wyłącznie twoja wyobraźnia!
Truskawki do słoików – marmolada, dżem a powidła
Truskawki do słoików nadają się świetnie – nieraz pewnie zdarzyło się nam zauważyć u własnej babci przepyszne przetwory z truskawek w słoiku. Oczywistym pomysłem jest domowy kompot – nie musi być on tylko z truskawek, świetnie skomponuje się także z innymi letnimi owocami, np. z cierpkim rabarbarem. Niektórzy z sezonowych truskawek robią soki, przeciery i musy, a takie mikstury umieszczają w słoikach – w każdym wypadku należy pamiętać o dokładnym zawekowaniu słoików, by nie doszło do zepsucia przetworów.
Smakowitą opcją jest również marmolada, dżem lub powidła – warto w tym miejscu jednak wskazać ich różnice, z których nie każda osoba lubiąca gotować, a tym bardziej nie wszyscy inni zdają sobie sprawę. Dżem, ze wszystkich przetworów tego typu, zawiera najmniej owoców, zazwyczaj występują w nim kawałki lub całe owoce. W tym przypadku truskawki chwilę się gotuje i dodaje albo cukier żelujący, albo zwykły i inną substancję żelującą. Marmolada z kolei zawiera o wiele więcej owoców, które są w formie przecieru lub musu. Marmolada z truskawek jest bardziej wyrazista niż dżem. Najbardziej naładowanymi owocami są jednak powidła – niekiedy zużywa się aż 160g owoców na 100g powideł. Nie używa się tu żadnych substancji żelujących, pożądaną gęstość uzyskujemy dzięki długotrwałemu odparowywaniu wody i smażeniu naszych wybranych owoców z cukrem.
Mamy nadzieję, że wykorzystasz pomysły na truskawki z tego wpisu i będziesz mógł cieszyć się tymi letnimi skarbami nawet i cały rok w najróżniejszych postaciach. Daj znać, co można zrobić z truskawek według Ciebie!