
Można zaryzykować twierdzenia, że każda osoba, która miała okazję zjeść w azjatyckiej restauracji, widziała patelnię typu wok. Być może niektórzy zastanawiali się: patelnia wok do czego służy? Odpowiadamy w tym artykule!
Patelnia wok — do czego jej się używa?
Patelnie typu wok są najbardziej rozpowszechnione w Azji. Początkowo modele woków były zaokrąglone, a samą patelnię zwykle stawiano się na węglowej kuchence. W dobie rozpowszechnienia kuchenek elektrycznych czy indukcyjnych, dno woka nieco spłaszczono. Jednak to wcale nie przeszkadza kucharzom w żonglowaniu jedzeniem i podsmażaniu różnych dań. Budowa patelni jest idealna do równomiernego podgrzewania warzyw, mięsa, ryżu czy makaronu. Jedyne, na co trzeba uważać, to aby nie smażyć dania zbyt długo i ciągle je mieszać. Właśnie dzięki temu danie z woka będzie jednocześnie soczyste i chrupiące.
Jakie dania gotuje się za pomocą woka?
Wiedząc co nieco na temat patelnia wok do czego służy, można przejść do kolejnej ważnej kwestii: jakie dania gotuje się na tej patelni? Oto kilka prostych pomysłów:
- Smażony ryż z jajkiem, warzywami i kurczakiem;
- Makaron z mięsem i warzywami w stylu stir-fry;
- Makaron tajski Pad Thai;
- Tajskie curry na mleku kokosowym (zielone, żółte lub czerwone);
- Chrupiąca wieprzowina lub inne mięso (tofu w wersji wege).
Tak naprawdę gotowania w woku wcale nie jest trudne. Ta patelnia jest właśnie po to, aby mieszać ze sobą różne smaki i eksperymentować.