
Co zjeść w Brazylii?
Warto na początku wiedzieć, że narodowa kuchnia Brazylii, powstała w wyniku wzajemnego oddziaływania na siebie indiańskich, europejskich i afrykańskich tradycji. Z tego powodu bardzo wiele dań, będzie mixem smaków z tych regionów. Dominuje w niej maniok, ryż, fasola, koniecznie czarna, portugalski suszony dorsz, a nawet makarony i piwo. Koniecznie należy spróbować naleśników, będąc w tym regionie świata. Ich plusem jest fakt, że są bezglutenowe. Można je jeść na słodko lub wytrawnie. Najpopularniejsze brazylijskie wkłady to szynka i ser, mięso mielone, warzywa oraz na słodko: dżem z guawy, owoce i czekolada. W Brazylii należy spróbować dań mięsnych. Warto spróbować kanapek z wołowiną, zarówno w postaci suszonego mięsa, jak i roast.
Kuchnia rodem z Brazylii
Możemy sami przyrządzić dania, które smakują jak kuchnia rodem z Brazylii. Feijoada – czyli gulasz na bazie czarnej fasoli z dodatkiem różnych rodzajów mięsa i podrobów. To najbardziej znane danie w tym kraju. Podajemy go najczęściej wraz z ryżem i prażoną i zasmażoną mąką. Jeżeli kochasz owoce morza to kuchnia brazylijska jest idealnym miejscem dla Ciebie. Możemy zjeść potrawę, której głównym składnikiem są owoce morza, ryby, małże, krewetki w sosie na bazie pomidorów z mlekiem kokosowym. Najpopularniejszy brazylijski deser, który w swojej najprostszej formie składa się z dość grubego plasterka białego sera.