
Soczyste, kruche, a przy tym naprawdę aromatyczne – takie mięso na kebab z pewnością Cię zachwyci, a do tego skutecznie nasyci. W końcu to właśnie jest najważniejszy element tego fast foodu. Dlatego istotne znaczenie ma to, żebyś potrafił rozpoznać kebab z dobrym mięsem. Jak to zrobić? Wystarczy, że zastosujesz się do naszych porad.
6 zasad wyboru mięsa na kebab
Wybieraj jedynie świeże mięso
Świeżość mięsa to najważniejsze kryterium, jakie musisz wziąć pod uwagę. Jak to określić? Zwróć uwagę na to, czy na powierzchni wybranego kawałka widoczny jest śluz, krew lub inne płyny. Postaw na mięso, które tego nie ma. Istotna jest również jego struktura – najlepiej, jeśli będzie gęste i elastyczne. Poza tym najsmaczniejszy kebab wychodzi z jasnoczerwonego kawałka.
Postaw na młode mięso
Najbardziej soczyste mięso na kebab pochodzi z młodych zwierząt. Wtedy nie wymaga długiego smażenia i marynowania. Poza tym z przygotowaniem smacznej potrawy poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz. Z łatwością możesz określić wiek mięsa, ponieważ starsze kawałki mają ciemniejszy kolor. Poza tym młoda odmiana będzie łatwa do rozerwania – wówczas zyskasz pewność, że kebab będzie naprawdę kruchy i wyjątkowo smaczny.
Postaw na świeże, mrożone lub schłodzone mięso
Mięso jest świeże, jeśli od uboju nie minęły 3-4 godzin. Jednak takie kawałki wcale nie są dobre do grilla, ponieważ po obróbce będą niczym guma. Najlepiej sprawdzi się schłodzone mięso – ma dobry smak, a do tego sprawia, że kebab będzie delikatny i soczysty. Do dyspozycji masz też kawałki, które były mrożone tylko jeden raz.
Zwróć uwagę na sposób cięcia mięsa
Profesjonalista dokładnie będzie wiedział, w jaki sposób należy przyrządzać kebab. Przede wszystkim mięso należy pokroić na średniej wielkości kawałki. Jeśli będą zbyt małe, to szybko zrobią się suche. Z kolej w przypadku dużych istnieje ryzyko, że nie dosmażą się w środku. Ogromne znaczenie ma także technika samego krojenia – zalecane jest rąbanie mięsa w kształty przypominające stożek.
Standardowo na jednym szpikulcu powinno znaleźć się 6 kawałków mięsa, jeśli właśnie tak jest w wybranej przez Ciebie restauracji, to oznacza, że masz do czynienia z profesjonalistami.
Dopasuj marynatę do rodzaju kebaba i mięsa
Pamiętaj o tym, że mięso na kebab dzięki marynacie ma stać się bardziej aromatyczne, a jednocześnie przyprawy nie mogą przyćmić naturalnego smaku. Zazwyczaj wykorzystywane mieszanki ziół są uzależnione od danej restauracji. Choć prawdziwy kebab powinien być przygotowywany razem z cebulą – to klasyczny składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie to danie.
Podczas marynowania ważne są nie tylko przyprawy. O jakości potrawy i ostatecznym smaku decyduje również naczynie, w jakim znajduje się mięso. To nie może być plastikowy lub aluminiowy pojemnik. W końcu, jeśli mięso ma zbyt długi kontakt z takimi materiałami, to produkt może zacząć wchłaniać szkodliwe toksyny.
Sprawdź, w jaki sposób jest przyrządzane mięso
Najlepszą jakość mięsa na kebab zapewniają restauracje specjalizujące się w tureckiej kuchni. W końcu to właśnie w takim miejscu potrawa jest przyrządzana na odpowiednim sprzęcie, a do tego masz pewność, że pracownicy dokładnie wiedzą, jak należy przygotowywać mięso. Kluczowe znaczenie ma także to, że wykorzystywany jest odpowiedni rożen. Dlatego spójrz, jak jest pieczone mięso i zwróć uwagę na to, czy kawałki odpadają warstwami. Jeśli tak, to oznacza, że możesz śmiało zamówić kolejną porcję.