
Pewnie Ty też uwielbiasz zacząć dzień od wypicia filiżanki swojej ulubionej kawy. Ten rytuał może być jeszcze bardziej przyjemny jeśli wybierzesz właśnie tę z palarni kawy, przeczytaj dlaczego.
W artykule dowiesz się co różni zwykłą kawę z marketu od tej z palarni kawy.
Kawy dzielą się ze względu na swoje cechy, dzięki którym przyporządkowujemy je do konkretnych segmentów.
Są to:
- Specialty, czyli ziarna kawy najwyższej jakości, które w skali od 0 do 100 osiągają pomiędzy 80 a 100 punktów. Do tej kategorii należą najlepsze ziarna bez defektów pierwszego rzędu.
- Premium, która jest kawą dobrej jakości lecz w tej kategorii możemy znaleźć ziarna z jednym defektem pierwszorzędowym oraz do ośmiu drugorzędowych.
- Exchange to kawa niskiej jakości, której ziarna mogą mieć dużo więcej defektów i to bardziej poważnych od poprzednich kategorii.
Jaką kawę najlepiej i najkorzystniej wybrać do swojego domowego ekspresu?
Jak już się pewnie domyślasz, kawa, którą możemy zakupić w popularnych marketach to właśnie ta najniższej jakości. Tak jak każdy inny rodzaj kawy może mieć w sobie połamane ziarna lub kawałki suszonych owoców kawy, lecz niestety w takiej kawie możemy napotkać również na liczne zabrudzenia, którymi mogą być nawet kawałki zmielonego szkła, czy kamieni i gwoździ.
Jeśli masz zwyczaj pić kawę z supermarketu, zachęcamy żeby tym razem Twoim pierwszym wyborem była palarnia kawy. Jesteśmy pewni, że będziesz zachwycony smakiem i aromatem takiej kawy, a dodatkowo poczujesz równicę w jej efekcie działania.