
Ciąża dla kobiety to wspaniały okres, podczas którego w jej ciele rozwija się nowy organizm. Jest to jednak dla niej bardzo wymagający czas, w którym musi dbać nie tylko o siebie, ale również o dziecko i zważać na wiele różnych aspektów. Jednym z nich jest odpowiednia dieta, dzięki której płód może się w odpowiedni sposób rozwijać. Niezwykle istotne w tym czasie jest to, aby dostarczać mu wartościowe składniki odżywcze, co pomoże w jego rozwoju. Pomimo tego faktu, wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy, jak istotne mogą być kwasy omega 3 w ciąży.
W jakim pożywieniu znajduje się omega 3?
Omega 3 to wartościowe kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle pozytywny wpływ na ludzki organizm i wpływają na wiele jego układów. Z tego powodu, warto spożywać posiłki, które zwierają jej duże ilości. Niezwykle istotne są kwasy omega 3 w ciąży, dlatego kobiety, które spodziewają się dziecka, powinny uwzględnić w swojej diecie produkty takie jak tłuste ryby, orzechy czy też np. olej lniany.
Kwasy omega 3 w ciąży — jaki mają wpływ na dziecko?
Kwasy omega 3 w ciąży wpływają w dużym stopniu na rozwój płodu. Związek ten ma pozytywne przełożenie na rozwój układu odpornościowego, nerwowego oraz właściwą pracę mózgu. Z tego też powodu nie może go zabraknąć w diecie takich osób.