
Głód barierą w odchudzaniu
Czasem od diety odpycha nas uciążliwe uczucie głodu. Należy też mieć na uwadze, że wcale nie trzeba odczuwać głodu, aby szybko i efektywnie chudnąć. Głód podczas stosowania diety nie jest wyznacznikiem skuteczności danej diety. Jesz 5 razy dziennie, przestrzegasz zaleceń diety, a mimo to wciąż odczuwasz głód? Uczucie głodu uważane jest za normalny skutek uboczny diety odchudzającej. Dla niektórych jest to bariera, nie do przeskoczenia. Jednak są sposoby na to, by tego głodu nie odczuwać. Pierwszą i najczęstszą z przyczyn odczuwania głodu jest wybór diety odchodzącej o zbyt niskiej kaloryczności.
Jak złagodzić głód podczas diety?
Aby schudnąć i utrzymać wagę, musimy zrobić coś więcej, niż tylko myśleć o tym, co jemy. To, co sugerują neurolodzy, to wprowadzenie w życie mentalnych zmian, bo ich zdaniem za nieustające porażki w odchudzaniu odpowiedzialny jest umysł. Czasem to on podpowiada nam mylące uczucie głodu. Dieta bez uczucia głodu to przede wszystkim zdrowa, niskokaloryczna i prawidłowo zbilansowana dieta, która jednocześnie doda nam odpowiednią dawkę energii. Powinna ona uwzględniać produkty, które zapewniają długie uczucie sytości. Jakie to produkty? To między innymi węglowodany złożone w postaci produktów pełnoziarnistych. Dodatkowo odpowiednia ilość białka. Spożywając posiłki regularnie i w stałych odstępach czasu, możemy uniknąć nagłych spadków poziomu glukozy.