
Ostatnimi czasy temat odporności jest popularny jak nigdy wcześniej. Jednym z elementów, które wpływają na odporność, jest jedzenie. Odpowiednia dieta na odporność pomoże zadbać o sprawność naszego układu odpornościowego przez cały rok. A więc co powinniśmy jeść, żeby wspomóc nasz organizm?
Dieta na odporność wcale nie taka trudna
Aby zapewnić prawidłowe działanie układu odpornościowego, warto sięgać po produkty bogate w składniki odżywcze i mające właściwości przeciwzapalne.
Warzywa i owoce są najprostszym sposobem na zapewnienie codziennej dawki zdrowia. Zaleca się spożycie około 5 porcji warzyw i owoców dziennie, przy czym lepiej jeść więcej warzyw ze względu na mniejszą zawartość w nich cukru. Warzywa liściaste oraz żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce są szczególnie bogate w witaminy i minerały. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców, doskonale sprawdzą się te mrożone!
Bardzo dobre działanie przeciwzapalne mają przyprawy: kurkuma, imbir, kardamon itp. Są aromatycznym dodatkiem do zup, ciepłych posiłków i gorących napojów i świetnym sposobem na urozmaicenie diety.
O czym jeszcze warto pamiętać
Dodanie do diety kiszonek i nabiału bogatych w probiotyki wesprze metabolizm, a co za tym idzie, również naszą odporność. Ponadto, dieta na odporność musi zawierać witaminę D, którą warto suplementować.
Jeżeli chcemy naprawdę dobrze zadbać o swoją odporność, musimy pamiętać nie tylko o diecie, ale również o odpowiedniej ilości snu i aktywności fizycznej.