
Ciąża to niezwykły okres dla każdej przyszłej mamy. To zarówno czas ekscytacji, ale także wielu wyrzeczeń. Jednym z nich jest dieta i nasze wcześniejsze nawyki żywieniowe. W tym wpisie, drogie przyszłe mamy, wskażemy najważniejsze produkty zakazane w ciąży.
Specjalne odżywianie w ciąży
Zapewne nieraz w telewizji lub od znajomych usłyszało się stwierdzenie “jeść za dwoje” jako zachętę do zajadania się w okresie ciąży, jako wyznacznika zdrowego przebiegu ciąży. Badania lekarzy mówią jednak, że wcale nie ma potrzeby, by zjadać podwójne porcje posiłków – rozwijający się w maminym ciele płód potrzebuje raptem 300-500 kalorii dziennie – tyle, co szklanka pysznego domowego koktajlu truskawkowego. Nie należy jednak zwracać się w drugą skrajność – odchudzanie w ciąży jest fatalnym pomysłem, który może spowodować duże szkody na zdrowiu, a nawet życiu przyszłego dziecka. Najzdrowszym rozwiązaniem jest zamienienie wcześniej wspomnianego stereotypowego stwierdzenia na “jeść dla dwojga” – niech dieta przyszłej mamy będzie zbilansowana, różnorodna i bogata w cenne substancje dla rozwoju dziecka i zdrowia kobiety. Dieta ciężarnej cechuje się jednak pewną specyfiką o której trzeba pamiętać.
Produkty zakazane w ciąży – czemu te produkty szkodzą?
Istnieją restrykcje dietetyczne dla ciężarnych kobiet – lekarze zalecają z zrezygnować z niektórych produktów, które w tym delikatnym dla kobiet okresie mogą zwiększać ryzyko zatruć, czy zagrożeń dla zdrowia i życia płodu. A zatem czego nie można jeść w ciąży? Poniżej wymienione zostały produkty, które eksperci odradzają w odżywianiu w ciąży.
Surowe mięso w ciąży
Surowe mięso jest szczególnie odradzane ciężarnym – przechowywane w nieodpowiednich warunkach jest łatwo podatne na zepsucie, a spożycie takiego mięsa stanowi wysokie zagrożenie nie tylko zatruciem pokarmowym ale i uszczerbku na zdrowiu rozwijającego się wewnątrz dziecka. Zaleca się, by ciężarna kobieta spożywała mięso po dokładnej obróbce termicznej – na okres ciąży w zapomnienie powinien odejść stek lub burger medium/medium rare, a tym bardziej wszelakiej maści tatar.
Surowe ryby w ciąży
Podobny przypadek, co surowe mięso, stanowią surowe ryby – te jeszcze bardziej podatne są na szybkie przeterminowanie. W diecie ciężarnej ten produkt powinien być zatem unikany, szczególnie jeśli nie mamy pewności co do zachowania najwyższych standardów obróbki tego składnika np. w restauracji, czy na targu rybnym. Jeśli nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem sushi, postawmy raczej na rolki np. z pieczonym łososiem. Lepiej dmuchać na zimne i zrezygnować także z wędzonej na zimno ryby.
Ser pleśniowy w ciąży
Przyszłe mamy powinny zrezygnować także ze spożywania serów pleśniowych. Niektóre gatunki serów produkowane są z niepasteryzowanego mleka, co stanowi ryzyko zatrucia bakteryjnego dla delikatniejszego organizmu ciężarnej. Odżywianie w ciąży powinno odbywać się więc bez tego produktu w codziennej diecie.
Wieczny dylemat – kawa a ciąża!
Kawa stanowi temat sporny wśród zaleceń dietetycznych dla ciężarnych. Z jednej strony odradza się spożycie dużej ilości kofeiny, której sporą dawkę kawa, w szczególności mocna, zawiera. Z drugiej strony niektórzy specjaliści zezwalają na niewielkie ilości tego napoju, pod warunkiem że nie przekroczy się 200-300 mg kofeiny na dzień. Naszym zdaniem, jeśli przyszła mama nie może zacząć dnia bez porannej kawy, może przestawić się na herbatę, która posiada minimalne ilości kofeiny, lub postawić na kawę zbożową – posiada ona przyjemny kawowy smak, a kobieta w ciąży nie będzie musiała ograniczać się w jej spożyciu.