
Pesto w słoiku to jeden z częściej wykorzystywanych produktów w naszych kuchniach. Jednak czy rzeczywiście jego wykorzystanie ogranicza się wyłącznie do makaronu? W jaki sposób możesz stworzyć domowe pesto, a na jakie zdecydować się, jeśli wybierasz opcję sklepową?
Do czego?
Pesto w słoiku to niesamowicie uniwersalny produkt. W kuchni włoskiej przyjęło się go stosować przede wszystkim do różnego rodzaju past. Zwykły makaron w połączeniu z kremowym pesto przeobraża się w danie, któremu trudno się oprzeć. To jednak standardowa i najczęściej wykorzystywana opcja. Produkt ten można jednak wykorzystać w zupełnie inny sposób – np. jako pasta na kanapki czy baza sosu do sałatki. Aromatyczne pesto to coś, co warto mieć w swojej szafce!
Jakie pesto wybrać?
Pesto tak naprawdę możesz zrobić samemu w domu. Wystarczy blender, liście lub zioła (świetnie sprawdzi się szpinak, rukola czy bazylia), dobrej jakości olej i orzechy. To wszystko zblendowane na gładką pastę i porządnie doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny stworzy bazę wielu przepysznych dań. Jeśli jednak nie masz czasu ani ochoty przyrządzać pesto, wybierz to sklepowe. Są one równie smaczne, co te domowe, a pozwalają Ci zaoszczędzić sporo czasu. Ogromny wybór produktów tego typu znajdziesz przede wszystkim w sklepach internetowych, gdzie możesz dorwać klasyczne pesto w słoiku zielone, ale także wzbogacone o smak pomidorów czy papryki. Eksperymentuj!