
Lubisz kebab, ale chcesz wyjątkowo zaoszczędzić pieniądze, a przy tym również spróbować swoich sił w przyrządzaniu kebaba? Żaden problem! Musisz jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na szereg bardzo ważnych zasad. Dopiero wtedy będziesz w stanie przygotować naprawdę pysznego kebaba, którego na pewno docenią również pozostali domownicy. Sprawdź zatem, jak przychodzić dobrego kebaba.
Mięso do kebaba – jakie wybrać?
Podstawą kebaba jest oczywiście wysokiej jakości mięso. To ono stanowi podstawę i bez dopilnowania tej kwestii, nie licz na to, że zrobione danie będzie smaczne.
Mięso na kebab musi być świeże, wysokogatunkowe i odpowiednio przyprawione. Jednak na samym początku musisz dokonać wyboru związanego z rodzajem mięsa. Opcji jest całkiem sporo, więc wybierz ten, który Tobie i Twojej rodzinie najbardziej smakuje. Możesz wybierać między:
- kurczakiem, czyli drobiem,
- jagnięciną,
- baraniną,
- wołowiną.
Zdecydowanie polecamy zrezygnować z wykorzystywania do kebabu wieprzowiny. Oczywiście to kwestia mocno indywidualna. Jednak w tradycyjnym kebabu nie może się ona znaleźć. Wynika to po prostu z faktu, iż kebab wywodzi się ze Wschodu, gdzie religia zabrania spożywania wieprzowiny.
Oczywiście w polskich restauracjach niejednokrotnie można znaleźć kebaby z wieprzowiną. Jednak tym razem nie wymieniliśmy tego rodzaju mięsa, gdyż zwracamy uwagę tutaj przede wszystkim na tradycyjną recepturę.
Czym przyprawić mięso w kebabie?
Na pewno zależy Ci na tym, aby wydobyć z mięsa na kebab maksimum smaku i aromatu. Jednak w tym pomogą Ci przede wszystkim odpowiednio dobrane przyprawy. Pomocne będą na pewno łatwo dostępne obecnie mieszanki przypraw, które są typowo ukierunkowane na kuchnię wschodnią. Wybierz sprawdzoną markę, która wiesz, że zapewnia potrawom, szczególnie tym mięsnym doskonały smak i sprawia, że stają się one niezwykle aromatyczne.
Jeśli nie chcesz skorzystać z gotowych rozwiązań, to żaden problem. Po pierwsze możesz zdecydować się na stworzenie własnej kompozycji zgodnej ze swoimi kubkami smakowymi. Tutaj doskonale sprawdzą się takie przyprawy, jak granulowany czosnek, wędzona papryka, kmin rzymski, a także sumak i oczywiście sól.
Jak przyrządzić tradycyjne mięso na kebab?
Chcesz dowiedzieć się, jak prawidłowo przyrządzić mięso na kebab? W takim przede wszystkim musisz wiedzieć, że na samym początku kluczowe jest to, by pozbyć się kości oraz tłuszczów i innych elementów, które nie nadają się do jedzenia. Czyste mięso nada się idealnie do zmielenia go. Restauracje zazwyczaj wybierają gotowe i już zmielone mięso. Dlaczego takie rozwiązanie jest lepsze? Głównie z tego powodu, iż wiadomo, że mięso zostało odpowiednio zmielone typowo do kebaba przy pomocy profesjonalnych maszyn przemysłowych. Kluczowe staje się jednak przede wszystkim to, aby znaleźć dostawcę mięsa, który zapewnia wysokiej jakości, świeże mięso.
Profesjonalnie przygotowane mięso ma wtedy kształt kulek, co jest szczególnie ważne, bo znacznie ułatwia dalszą pracę. Szczególnie to ważne w lokalach, które mają specjalne urządzenia, które sprawiają, że mięso na kebab obraca się na specjalnych prętach. Jednak, zamiast tego możesz wykorzystać po prostu piekarnik i stelaż z patyczków do szaszłyków. Mięso należy później ciąć z góry na dół.
Co później, gdy mięso już jest gotowe?
Wtedy musisz zaopatrzyć się w coś, do czego będziesz wkładać mięso. Do wyboru masz tortillę, bułkę lub też popularną pitę. Wiele osób dodaje również sos, który sprawia, że jedzenie stanie się bardziej soczyste i po prostu przepyszne.