
Hummus to prosta pasta robiona z ciecierzycy i kilku dodatków. Dowiedz się, jak zrobić hummus z blendera w domu!
Czym jest hummus?
Hummus to potrawa, która przywędrowała do nas z regionu Bliskiego Wschodu. Jest to bardzo prosta potrawa, do przygotowania której potrzebujemy tylko ciecierzycy i kilku innych składników. Aksamitna pasta zdobyła uznanie wielu osób na całym świecie, dlatego jest dostępna do kupienia w wielu sklepach. Jednak najlepiej smakuje domowy hummus z blendera, zrobiony z sercem i z samych dobrych składników.
Wielu osób myśli, że hummus jest potrawą przeznaczoną głównie dla wegetarian i wegan, ale nic bardziej błędnego! Tę pastę warto włączyć do swojego jadłospisu, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.
Jak zrobić hummus z blendera?
Przepis na hummus z blendera wymaga blendera kielichowego, ciecierzycy, kilku innych składników i tylko odrobinę czasu. Oczywiście, jeśli chcesz użyć suchych ziaren ciecierzycy, ten proces będzie bardziej czasochłonny, ale ciecierzyca w zalewie też da radę! Wystarczy, że przełożysz do kielicha blendera następujące składniki i zmiksujesz je na gładką pastę:
- ciecierzyca (po ugotowaniu 1 szklanki suchych ziaren);
- ½ szklanki pasty sezamowej (tahini);
- 1-2 ząbki czosnku;
- sok z połowy cytryny;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- sól do smaku;
- ew. kilka łyżek wody i inne przyprawy do smaku.
Gotową pastą można smarować kanapki, np. stosując jako alternatywę majonezu, albo podawać jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki.